Wszyscy kojarzymy to stare powiedzenie, które dotyczy trzech kolejnych posiłków w ciągu dnia. Według niego, śniadanie powinniśmy zjeść sami, obiadem dzielić się z przyjaciółmi, natomiast kolację podarować nieprzyjacielowi. Jest jeszcze jedno, które twierdzi, że pierwszy posiłek ma być królewski, tymczasem drugi- już nieco mniej wystawny. Nigdy nie zapominajmy o pożywnym obiedzie. Samo śniadanie, nawet jeżeli jest bardzo obfite, nie zagwarantuje na mocy na cały dzień. Tak naprawdę, w naszym codziennym jadłospisie powinno być pięć posiłków, jadanych o regularnych porach. A obiad stanowi bardzo ważną jego część.
Tag: potrawy
potrawy
Wiosenna pora roku bez wątpienie wzmaga apetyt na przysmaki przygotowane na bazie świeżych produktów. Rewelacyjnym rozwiązaniem jest przyrządzenie wiosennej surówki, w skład której wchodzi mnóstwo pysznych składników, takich jak np. roszponka, czy awokado. Zdecydowanie warto eksperymentować w czasie szykowania wiosennych potraw, gdyż imponująca gama świeżych warzyw oraz owoców pozwala uzyskać bardzo smaczne posiłki.
Rondle to fundamentalne oprzyrządowanie każdej kuchni. Jest niezbędna do przyrządzenia wszelakiego typu potraw. Smażenie to jedna z kluczowych kuchennych czynności. Ażeby jej uprawianie było wygodne, a uzyskane pożywienie dobre i zdrowe, konieczna jest dobra patelnia.
W dzisiejszych czasach jest bardzo dużo sytuacji do tego, by przygotować jakąś potańcówkę na jaką zaprasza się nie tylko znajomych, ale też osoby z rodziny. Jest to bardzo ważkie, ponieważ dzięki temu pozyskuje się nowe kontakty i ugruntowuje się te, jakie już niegdyś pozostały uzyskane.
Idąc na parapetówkę do znajomych, dobrze jest wręczyć jakiś prezent. Co sprawdzi się na taką okazję?
Na pewno w nowym mieszkaniu brakuje sporo sprzętów.
Kiedy mamy ochotę dobrze zjeść musimy spróbować znaleźć odpowiednie miejsce. Nie zawsze można u siebie przyszykować to, na co mamy ochotę, bo często w tych czasach jesteśmy w podróży. Ale ogółem nawet, kiedy nie jesteśmy w trasie warto, co pewien czas iść gdzieś, by po prostu smacznie zjeść i w naprawdę fantastycznych warunkach.
Co jest najbardziej istotne w chyba każdej restauracji? Smakowita kuchnia i solidna obsługa kelnerska. Jednak to akurat jeszcze nie wszystko. Należy także mieć na uwadze, że czymś ze wszech miar ważnym jest to by nasza restauracja pięknie się prezentowała. Sam nie zwracam dużej uwagi na takie szczegóły – jednakowoż jestem w mniejszości.
Sezon jesienny to szczególny czas w kuchni dla wszystkich lubiących korzenne i leśne aromaty. Na początku jesieni najczęściej suszymy śliwki, warzywa i grzyby, robimy przetwory i nalewki, a na naszych stołach jeszcze serwujemy owoce i jarzyny sezonowe (kabaczek, cukinia). Pieczemy wyśmienite jabłeczniki, ciasta orzechowe czy tarty z owocami na kruchym spodzie.
Gdzie smacznie oraz tanio zjeść w Tarnowskich Górach? Co najlepiej kupować? Jakiego jedzenia unikać? Które miejsca omijać szerokim łukiem? Te i inne pytania stawiają sobie miłośnicy stołowania się poza domem. W barach jedzenia jest bez liku. Oczami najchętniej spróbować wszystko. Ale nie wszystko, co smacznie się prezentuje, jest takie w rzeczywistości. A następstwa stołowania się w zapyziałych miejscach mogą być groźne dla zdrowia.