Patelnie jako fundamentalne oprzyrządowanie kuchni

Patelnie to podstawowe wyposażenie wszelkiej kuchni. Bywa niezbędna do przygotowania każdego typu posiłków. Smażenie to jedna z podstawowych kuchennych czynności. Żeby jej praktykowanie było wygodne, a otrzymane jedzenie dobre i zdrowe, konieczna jest dobra patelnia.

termosy

Autor: Sergey Galyonkin
Źródło: http://www.flickr.com
Patelnie klasyczne to wszechstronne narzędzie ze spłaszczonym dnem i krótkimi brzegami, którego można użytkować do smażenia wszelkiej potrawy. Ta z podwyższonymi brzegami przyda się do smażenia i duszenia większej wielkości pokarmów. Wook to także model głębokiej patelni, kształtem przypomina misę, posiada okrągłe, bądź lekko spłaszczone dno.

Dla wielbicieli grillowania wymyślono również takie patelnie. Posiadając taką patelnię, nie trzeba posiadać swojego ogródka, ażeby delektować się potrawami z grilla. Z wyjątkiem patelni klasycznych i głębokich, na rynku nie brakuje również gatunków do zadań wyjątkowych, które służą do smażenia konkretnego rodzaju produktu. W poniektórych sklepach można wypatrzyć patelnie do jaj ze specjalnymi otworami wyprofilowanymi do ich smażenia. Patelnie do ryb mają grillowane dno dostosowane do zarysu ryby i pozwala na smażenie bez tłuszczu. Patelnie – patelnie do kuchni na fabrykaform.pl – wytwarzane są z różnych półproduktów, które różnią się także ceną.

patelnia

Autor: Le Creuset
Źródło: www.SmakProstoty.pl
Termos to naczynie, jakie służy do podtrzymywania ciepłoty płynu, lub produktu, który jest w nim położony. Swą funkcję spełnia dzięki temu, że posiada drobne, metalowe ścianki, pomiędzy którymi znajduje się próżnia. Do termosów o klasycznym, przedłużonym układzie wlewamy wyłącznie płyny, z kolei do jedzenia używany jest termos celowo do tego projektowany. Jest on mniejszy, szerszy, nieraz przedzielony na kilka części, wyposażony w miski. Nakrętka termosu pełni zarazem rolę garnuszka. Obrzeżna powłoka nakrętki to stal nierdzewna, taka sama, z jakiej zrobiono termos, natomiast w środku wyłożona jest ona plastikiem. Nakrętka zupełnie nie powinna się nagrzewać, bo może parzyć dłonie.

Czy masz ochotę może poddać tę kwestię późniejszej analizie? Jeśli tak, to zweryfikuj serwis, który publikuje podobne tematy.

Powinna być także ogromnie szczelna, by w czasie przechylania termosu, ani kropla płynu nie wydostała się na zewnątrz.