Jesień w kuchni – przepisy i wskazówki kulinarne z wykorzystaniem warzyw i owoców sezonowych

Jesień to ulubiony czas w kuchni dla osób lubiących korzenne i leśne aromaty. Wczesną jesienią zwykle suszymy gruszki, warzywa i grzyby, robimy przetwory i wina, a na naszych stołach jeszcze pojawiają się owoce i jarzyny sezonowe (dynia, cukinia). W domu pachną doskonałe szarlotki, orzechowce albo tarty z owocami na pod kołderką z piany.

Zdrowa potrawa na talerzu

Autor: Carmen Rodriguez
Źródło: http://www.flickr.com

Później, im bliżej końca roku kalendarzowego, tym częściej sięgamy po przetwory z naszej spiżarni, jemy gorące dania, które zyskują po kolejnym odgrzewaniu i… grzańca.

Jesienne temperatury są powodem do gotowania rozgrzewających posiłków – ekspresowa sałatka z gotowego miksu sałat i kilku jarzyn nie rozgrzeje tak dobrze jak pyszna zupa czy gulasz. Jeżeli nic nie stoi na przeszkodzie, jesienią doprawmy nasze posiłki trochę intensywniejszymi przyprawami (chili, pieprz kolorowy, cząber). Komponujmy nasze dania ze świeżych składników – na mrożone jeszcze przyjdzie czas. Dania zapiekane będą mieć wspaniały aromat, kiedy zamienimy wędlinę np. na szynkę parmeńską czy inną, dobrze podwędzaną wędlinę (sprawdź). Tarty ser typu mozzarella dobrze jest wyłożyć na danie około 10 minut przed wyjęciem z piekarnika.

Serów twardych typu parmezan nie podgrzewamy – posypujemy nim danie tuż przed podaniem lub traktujemy jako dodatek i wtedy podajemy w postaci szerokich wstążek (jeżeli nie używamy specjalnego noża do serów twardych, użyjmy obieraka do jarzyn).

Jeżeli ciekawi Cię omawiany artykuł, to bez wahania kliknij tu oraz przeczytaj oprócz tego inny tak samo absorbujący news optyka bydgoszcz.

Dania zapiekane można podzielić na porcje i zamrozić albo zabrać do pracy w luchboksie. Jesień to oczywiście sezon na kabaczek i inne jarzyny tego rodzaju. Kiedy kupujemy dojrzałą dynię, kierujmy się jej wielkością i barwą skóry. Im ciemniejsza, tym intensywniejszy i smaczniejszy będzie jej miąższ. Z dynią bardzo dobrze komponuje się marchew i opiekana papryka.

Zapiekanka

Autor: Fotolia
Źródło: Fotolia

Z tego zestawu możemy przygotować zupę, przygotować zapiekankę, albo dania z patelni (przykładowo: ). Z miąższu z dyni możemy przygotować także muffinki na słono lub na słodko, a pestki wyczyścić i podsuszyć w piecu – będą świetne jako dodatek do bułek domowej roboty, pasztetów wegańskich czy do chrupania jak słonecznik. Na ekspresowy obiad lub kolację świetnie nadadzą się dania z patelni. Koniecznie smażone na klarowanym maśle z odrobiną ziół z doniczki i warzyw wzmacniających odporność – cebuli i czosnku.

Kiedy ogarnie nas chęć na słodycze, zróbmy naleśniki na oleju kokosowym i polejmy je syropem klonowym lub podajmy z pieczonym jabłkiem, miodem i cynamonem. Oczyszczone jabłka wypełnione orzeszkami i miodem, zapieczone w piecu to też pyszny pomysł na deser.