Na pewno niewiele osób orientuje się, jak bardzo dużo jedzenia wyrzucamy w ciągu roku. Są to naprawdę ogromne ilości. Niestety, nie umiemy kontrolować swoich zakupów i nader często wynosimy ze sklepu zbyt dużo produktów spożywczych, które potem należy wyrzucać, ponieważ nie są już przydatne do spożycia.
Tag: obiad
obiad
Właściwe jedzenie jest bardzo ważne dla naszego ciała. To przecież pokarm zapewnia nam potrzebna do życia elementy, a także witalność. Trzeba więc przykuwać dużą uwagę do układania codziennych potraw. Prawidłowa dieta musi być właściwie ułożona, tak by nie brakowało nam żadnych ważnych elementów.
SMACZNIE I TANIO
Prawda jest taka, że jesteśmy bardzo wygodniccy. Gdy nie mamy ochoty przygotowywać obiadu bierzemy do ręki telefon i zmawiamy kebab. Sporo osób się skrzywi i powie, że to niezdrowe. Prawda jest jednak taka, że zjedzenie kebaba raz na jakiś czas jest lepsze niż codzienne podjadanie słodyczy. W dodatku można kupić samo mięso dodawane do kebaba i i na szybko przygotować do niego np. ryż i w ten sposób mamy bardzo smaczny posiłek, szybko, smacznie i tanio. W dzisiejszych czasach, gdy liczy się każda chwila, np. w drodze powrotnej do domu możemy zajść do miejsca, w którym robione są kebaby. Możemy wziąć jedzenie na wynos, lub usiąść i zjeść na miejscu to pyszne danie.
Sezon jesienny to szczególny czas w kuchni dla wszystkich lubiących korzenne i leśne aromaty. Na początku jesieni najczęściej suszymy śliwki, warzywa i grzyby, robimy przetwory i nalewki, a na naszych stołach jeszcze serwujemy owoce i jarzyny sezonowe (kabaczek, cukinia). Pieczemy wyśmienite jabłeczniki, ciasta orzechowe czy tarty z owocami na kruchym spodzie.
Gdzie smacznie oraz tanio zjeść w Tarnowskich Górach? Co najlepiej kupować? Jakiego jedzenia unikać? Które miejsca omijać szerokim łukiem? Te i inne pytania stawiają sobie miłośnicy stołowania się poza domem. W barach jedzenia jest bez liku. Oczami najchętniej spróbować wszystko. Ale nie wszystko, co smacznie się prezentuje, jest takie w rzeczywistości. A następstwa stołowania się w zapyziałych miejscach mogą być groźne dla zdrowia.
Spożywanie posiłków to dla wielu jedna z głównych czynności każdego dnia, jest to również ważny składnik kultury każdego państwa, może się pochwalić swoją historią. Zapewne każdy bądź większość z nas kocha jedzenie, nie chodzi tu jednak o szybkie jedzenie posiłku, tylko po to, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią liczbę wartości odżywczych, ale o to, by moment danego posiłku świętować.
Wyśniona kuchnia to taka, gdzie każda pani domu będzie chciała przygotowywać posiłki prawie od rana aż do zmierzchu. I chociaż we wspomnianym pomieszczeniu kobiety spędzą wiele miłych momentów, to niekiedy przydarzają się i takie sytuacje, które denerwują każdą, nawet doświadczoną kucharkę. Jeżeli rozsypie mąka to jeszcze nie koniec świata. Bardziej niebezpieczny jest zdarty teflon z patelni albo odłamki szkła z rozbitej literatki, którymi łatwo się pokaleczyć. Jednym słowem, aby panować w kuchni należy wykazać się dużą zręcznością i chociaż elementarną wiedzą z zakresu bezpiecznego gotowania posiłków.