Świeże jedzenie dłużej – jak to osiągnąć

Na pewno niewiele osób myśli o tym na co dzień, jak bardzo dużo pokarmu wyrzucamy w skali rocznej. Są to naprawdę potężne ilości. Niestety, nie kontrolujemy się podczas zakupów i bardzo często bierzemy zbyt dużo produktów spożywczych, które następnie należy wyrzucać, gdyż nie są już przydatne do spożycia.

Kuchnia w stylu włoskim

Autor: Gawin

Zwykle zostają nam także resztki z obiadu, które niewłaściwie przechowujemy. Jeśli nie mamy w mieszkaniu zwierzaka, które doje pozostałe resztki po posiłku, wszystko ląduje do śmieci. Jeżeli podliczymy, jak dużo w ten sposób ucieka nam pieniędzy, to na pewno zrobiłaby się z tego pokaźna suma. Co w takim wypadku robić, by nie dopuszczać do takich sytuacji?

W pierwszej kolejności, należy w odpowiedni sposób przetrzymywać żywność (producenci żywności ekologicznej) w naszej chłodziarce. Jeśli w odpowiedni sposób ochronimy pożywienie, nie będzie się ono tak szybko psuło. Możemy więc zakupić bardzo popularne woreczki próżniowe (np. takie jak te), które zapewniają świeżość. Czasami też wykorzystujemy w tym celu torebki strunowe (klik).

Po za tym, powinniśmy kupować z głową. Dobrze jest przed pójściem na zakupy wykonać dokładną listę produktów, które są nam potrzebne. Potem należy się tego spisu trzymać i nie wyciągać ręki po dodatkowe rzeczy. Jeżeli zaczniemy dokładniej planować sobie posiłki każdego dnia, to uchronimy się przed kupowaniem niepotrzebnego jedzenia.

Niezwykle skutecznym rozwiązaniem są duże zakupy, podczas których zaopatrzymy się w te produkty, które mają długi termin ważności i możemy bez problemu przetrzymywać. Wówczas nie będziemy musieli biegać do marketem zawsze, kiedy będziemy potrzebować mąki albo mleka. Każde takie odwiedziny w sklepie to niebezpieczeństwo, że zakupimy coś jeszcze.

Warto także wiedzieć, że nie należy iść do sklepu, gdy odczuwamy głód. Wtedy nie kontrolujemy swoich zakupów i w koszyku lądują rozmaite przekąski i dużo więcej jedzenia niż jest to nam potrzebne.

Jeśli tylko dobrze podejdziemy do tej kwestii i zaczniemy kontrolować zawartość naszej lodówki, bardzo szybko zorientujemy się, że zaoszczędziliśmy wyjątkowo dużo pieniędzy. A jeśli już przyrządzimy za dużą porcję zupy, lepiej zaprosić na obiad przyjaciół, niż potem wylewać.