Kartę dań poproszę

Lokal gastronomiczny to nie tylko budynek, dania i kelnerzy, kucharze. To też klienci, aranżacja wnętrza i niezmiernie ważne menu.

Nie chodzi tylko o sam zestaw potraw proponowanych przez szefa kuchni, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Renomowana restauracja (pizza janki) ma porządną karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i przejrzysta. To dwie podstawowe cechy. Jeśli to zafoliowana kartka, to trzeba sprawdzać, czy folia nigdzie nie odchodzi.
Jeżeli to książeczka, to trzeba przejrzeć każdą pod koniec dnia i zobaczyć czy nie zapodziały się wśród kartek jakieś resztki jedzenia. To niezmiernie istotne żeby menu było czyste, a co za tym idzie zachęcało do złożenia zamówienia. Istotne jest też to, by, co jakiś czas dokonać przeglądu dań i odrzucić z menu te, które się nie sprzedają. Jeżeli mamy ochotę zaprowadzić jakieś zmiany w karcie potraw pamiętajmy, że nie możemy tego zrobić ręcznie. Najlepiej na nowo wydrukować karty menu restauracji od Decorest. Nie piszmy nic i nie przekreślajmy odręcznie, bo to bardzo brzydko wygląda.

Przyprawniki do soli i pieprzu

Autor: amyshuff
Źródło: http://www.flickr.com

Na stołach w restauracjach przeważnie możemy zauważyć serwetki w mniej lub lepszym serwetniku i przyprawy, które często ustawione są tak jakby ktoś je tam zostawił dawno temu i zapomniał je uzupełniać i myć. Jeżeli chcemy żeby nasz restauracja przyciągała ludzi musimy zadbać o każdy szczegół między innymi o przyprawniki. Jeśli dostajemy od dystrybutora jakiś produktów przyprawniki i do tego jeszcze serwetniki, to dobrze by na wszystkich stoliku były identyczne zestawy. A najlepszym rozwiązaniem jest zakup takich samych przyprawników i serwetników na wszystkie stolik w jakimś ładnym kolorze bez dodatkowych napisów reklamujących jakiś koncern, zobacz kompletną propozycję na tej stronie. Zadbajmy o to, żeby lokal, do którego trafia głodny człowiek naprawdę przyciągało nie jedynie dobrym potrawami, ale też fajnym wystrojem. Postarajmy się, by każda osoba wkraczająca do naszego lokalu czuli się przyjemnie już od momentu przekroczenia sali. Diabeł tkwi w szczegółach, więc nie zapominajmy, że porządny przyprawnik to nie tylko dwie przyprawy, a również oliwa lub inna orientalna przyprawa, która będzie pasowała do atmosfery lokalu i serwowanych w nim dań.