Lokal gastronomiczny to nie jedynie budynek, jadło i kelnerzy, kucharze. To też klienci, aranżacja wnętrza i niezmiernie ważne menu. Nie chodzi nawet o sam zestaw dań serwowanych przez szefa kuchni, chodzi raczej o formę samego menu. Porządna restauracja ma profesjonalną karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i dobrze rozplanowana. To dwie najważniejsze cechy. Jeśli to zalaminowany papier, to trzeba sprawdzać, czy folia nigdzie się nie odkleja. Jeśli to książeczka, to musimy obejrzeć każdą pod koniec dnia i sprawdzić czy nie zapodziały się wśród kartek jakieś resztki jedzenia. To niezmiernie ważne żeby menu było zadbane, a co za tym idzie zachęcało do złożenia zamówienia. Ważne jest też to, by, co pewien czas dokonać przeglądu potraw i wyrzucić z menu te, które się są rzadko kupowane. Jeżeli chcemy zaprowadzić jakieś zmiany w karcie potraw pamiętajmy, że nie można tego zrobić ręcznie. Trzeba na nowo stworzyć całą kartę dań. Nie piszmy nic i nie skreślajmy odręcznie, bo to nieestetyczne.
Tag: przyprawy
przyprawy
Najpopularniejsze dania to te, które nie potrzebują wielkiej sumy czasu do przygotowania, a zarazem można je zrobić niskim nakładem pieniężnym. Do grona takich dań z pewnością należy dodać sałatki!
Nie ulega wątpliwości posiadacze własnego lokum pragną, aby było ono zaaranżowane nie tylko jak najwygodniej, ale także aby posiadało swój osobisty, nadzwyczaj przyjemny nastrój, który zdziała, że odwiedzający nas goście będą czuli się w rzeczywistości nadzwyczaj przyzwoicie.