Tag: Menu
Menu
Lokal gastronomiczny to nie jedynie budynek, jadło i kelnerzy, kucharze. To też klienci, aranżacja wnętrza i niezmiernie ważne menu. Nie chodzi nawet o sam zestaw dań serwowanych przez szefa kuchni, chodzi raczej o formę samego menu. Porządna restauracja ma profesjonalną karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i dobrze rozplanowana. To dwie najważniejsze cechy. Jeśli to zalaminowany papier, to trzeba sprawdzać, czy folia nigdzie się nie odkleja. Jeśli to książeczka, to musimy obejrzeć każdą pod koniec dnia i sprawdzić czy nie zapodziały się wśród kartek jakieś resztki jedzenia. To niezmiernie ważne żeby menu było zadbane, a co za tym idzie zachęcało do złożenia zamówienia. Ważne jest też to, by, co pewien czas dokonać przeglądu potraw i wyrzucić z menu te, które się są rzadko kupowane. Jeżeli chcemy zaprowadzić jakieś zmiany w karcie potraw pamiętajmy, że nie można tego zrobić ręcznie. Trzeba na nowo stworzyć całą kartę dań. Nie piszmy nic i nie skreślajmy odręcznie, bo to nieestetyczne.