Jak upiec wspaniały tradycyjny sernik, żeby zaskoczyć koleżanki oraz mężów smakiem prawdziwego domowego wypieku

Zwykły biały ser jest najprawdopodobniej najbardziej uniwersalnym artykułem spożywczym i w żadnym wypadku nie trzeba być wspaniałym kucharzem, aby być w stanie przyrządzić smaczne dania z wykorzystaniem tego składnika. Nawet niedoświadczona pani domu nie powinna mieć żadnych problemów z przyrządzeniem naleśników bądź ugotowaniem pierogów z serem. W trochę mniej kolorowym świetle ta sprawa przedstawia się, jeżeli pod uwagę weźmiemy pieczenie ciast – tutaj trzeba mieć chociaż minimalne doświadczenie, aby z piekarnika nie wyłożyć zakalca.

Sernik

Autor: Baileys
Źródło: Baileys
Sernik tradycyjny to wypiek, o którym marzą małżonkowie wracający do domu po dniu spędzonym za biurkiem – obfity obiad powinien skończyć się wspaniałym deserem, a kawa rozpuszczalna smakuje znacznie lepiej, jeśli towarzyszy jej kawałek pysznego sernika. Żeby to ciasto smakowało zarówno mniej wymagającym panom, jak i bardziej kapryśnym damom, do wypieku należy koniecznie użyć wiejskich jajek – te z supermarketu z pewnością nie będą tak dobre, jak te ekologiczne.

Następną sprawą jest użycie środka spulchniającego – żeby ciasto (zobacz home sweet home cukiernia) było kruchutkie, należy doń dodać sodę bądź proszek do pieczenia. Jednak zwolennicy tradycji podpowiadają, aby stosować naturalne produkty, czyli na przykład smalec, a zamiast margaryny wykorzystać zwykłe masło, które rzecz jasna nadaje wspaniałego aromatu. Żaden sernik tradycyjny nie powinien obyć się bez bakalii, chociaż znajdą się i takie łakomczuchy, które nie cierpią tych dodatków.

Mając na uwadze upodobania bardziej oryginalnych smakoszy, warto niekiedy nieco zmienić przyzwyczajenia i zaserwować mężowi i dzieciom sernik na zimno bądź z morelami. Raz na jakiś czas zamiast kruchego ciasta można także zagnieść drożdżowe, a nawet francuskie. De facto liczy się nade wszystko to, żeby używać tylko świeżych produktów, więc mrożone półprodukty już w przedbiegach odpadają.

Okazuje się, że fantastyczny smak to nie wszystko, równie ważną kwestią jest również właściwe podanie. Tradycyjny sernik o niebo lepiej będzie prezentował się, gdy zostanie wyłożony na gustownej zastawie. Przy okazji warto też zadbać o oryginalną oprawę pogawędki przy poobiedniej kawie i zaraz obok patery z sernikiem ustawić flakon z bukietem świeżych róż i obligatoryjnie chociażby niewielką świeczkę.