Czy obecnie gospodynie gotują wigilijne dania w taki sam sposób jak ich prababcie?

Współczesna kuchnia szykownej gospodyni zaczyna coraz bardziej przypominać biologiczne laboratorium. A to za sprawą mnogich przyborów kuchennych, które w jaskrawych kolorach i stylowych formach wyglądają niczym laboratoryjne przyrządy. Weźmy pod uwagę chociażby takie pojemniki na maggi. Bywają one wykonane często z różnokolorowego szkła bądź z tworzywa sztucznego.Tego typu przykładów można byłoby mnożyć na pęczki, ale jeden fakt pozostaje niepodważalny – pani domu inaczej przygotowuje świąteczną kolację niż jej babcia, a nawet rodzicielka. To niezwykle ciekawe zagadnienie omówimy na przykładzie noworocznych wypieków.

www.garneczki.pl

Autor: park sumi
Źródło: http://www.flickr.com
Ciasta wigilijne wymagają sporego zaangażowania ze strony kucharza, ale i nieprzeciętnej wyobraźni. Nawet jeżeli piecze się tradycyjne serniki, to warto przyozdobić je w oryginalny sposób. Obecny asortyment przyborów kuchennych jest naprawdę imponujący. Można wybrać formy do ciast w kształcie choinek albo dekoracyjny zestaw części, dzięki któremu jest się w stanie wyczarować oczarowujące gości typowo świąteczne ornamenty. Zanim jeszcze przystąpimy do przyozdabiania naszego cukierniczego dzieła, które pozostaje równocześnie niesamowicie pyszne, to wpierw udamy się na sprawunki.
Kiedy już wszystkie konieczne towary zostaną położone na kuchennym stole, wówczas pani domu wyciąga z najciemniejszego zakamarka stolnicę i wałek do ciasta. Nasze prababcie używały nade wszystko przybory wytworzone z drewna sosnowego. A współcześnie wnuczki rzeczonych babć rozwałkowują świąteczny placek wykorzystując zupełnie inne narzędzia, a wśród nich pierwsze miejsce zajmuje stolnica silikonowa – silikonowe maty pod ciasto. Oprócz wymienionego, posiada ona w kuchni również inne zastosowania. Otóż można ją wykorzystać jako podkładkę pod deseczkę do krojenia bądź podstawkę pod dopiero co zdjęte z ognia garnki. Taka stolnica silikonowa bardziej przypomina matę i z tą niegdysiejszą wersją stolnicy ma naprawdę bardzo mało wspólnego, przynajmniej patrząc od tej czysto wizualnej strony. Wprawiona ręka gospodyni potrafi jednak zamiesić na niej ciasto na najpyszniejszy świąteczny placek pod słońcem, tylko być może te nieco starsze panie mogą mieć trudności z przyzwyczajeniem się do tego bardziej nowoczesnego sprzętu.

Podobnie sprawa się ma w przypadku innych przyborów do noworocznych wypieków. Na przykład taki wałek do ciasta (

wałek do ciasta

Autor: Kate Ter Haar
Źródło: http://www.flickr.com

) również może być wykonany z silikonu, co znacznie ułatwi gospodyni przygotowanie drożdżówki. Do silikonowej powierzchni lekko galaretowate ciasto (ciasto na święta) nie będzie się przecież lepić. Jak pokazano, chociaż asortyment kuchennych przyborów rozrósł się bardzo, to w dalszym ciągu można korzystać ze sprawdzonych przepisów i zachwycić gości pysznym ciastem.