Wielu Polaków jest też smakoszami klasycznej cytrynówki. Jej produkowanie jest banalne, trzeba jedynie dysponować spirytusem, ewentualnie gotową już wódką oraz dodać do niej sok z cytryny. Czasami wykorzystywany jest też jej miąższ. Zdarza się, że cytrynówka jest na dodatek słodzona. W niektórych regionach państwa produkuje się także specjalny alkohol na palonym cukrze. Jest bardzo słodki i ma lekkie brązowe zabarwienie. Nie ma chyba też osoby, jaka nie słyszałaby o uwielbianej śliwowicy, jaką można znaleźć na Podhalu. Nazwa pozwala się domyśleć, że produkowana jest ze śliwek. Jednym z najbardziej powszechnych trunków, które wiele osób wykonuje własnoręcznie jest naturalnie wino (zobacz: wino z chardonnay) – przeważnie z winogron, chociaż wino można wykonać też z jabłek, brzoskwiń, a nawet truskawek. Niektóre osoby stosują do tego celu również ryż. Wówczas bazą smaku wina (zobacz: wina białe słodkie) są dodawane zioła. Poza owocami, warto zaopatrzyć się oczywiście w gąsior oraz drożdże. Takie produkty można znaleźć bez problemu w sklepach, a wykonanie trunku jest dosyć łatwe. Gąsior musi absolutnie stać w ciepłym i suchym miejscu, wówczas wino jest najsmaczniejsze.
Domowe alkohole zazwyczaj są stosowane przede wszystkim w celach leczniczych, w szczególności jeżeli w ich składzie można znaleźć zioła. Dużo częściej nalewki według tradycyjnych receptur można kupić również w sklepie, w konkurencyjnych cenach.