Wszyscy kojarzymy to stare powiedzenie, które dotyczy trzech kolejnych posiłków w ciągu dnia. Według niego, śniadanie powinniśmy zjeść sami, obiadem dzielić się z przyjaciółmi, natomiast kolację podarować nieprzyjacielowi. Jest jeszcze jedno, które twierdzi, że pierwszy posiłek ma być królewski, tymczasem drugi- już nieco mniej wystawny. Nigdy nie zapominajmy o pożywnym obiedzie. Samo śniadanie, nawet jeżeli jest bardzo obfite, nie zagwarantuje na mocy na cały dzień. Tak naprawdę, w naszym codziennym jadłospisie powinno być pięć posiłków, jadanych o regularnych porach. A obiad stanowi bardzo ważną jego część.
Tag: przepisy
przepisy
Zazwyczaj kiedy zaczynamy rozmyślać o nalewkach, to wpadają nam do głowy te najmocniej znane, a więc z wiśni czy z aroni. Nie mniej warto powiedzieć, że niesamowicie często można tutaj zaszaleć z przeróżnymi smakami, a co się z tym wiąże, możemy powodować, iż nasza nalewka będzie niepowtarzalna i jedyna w własnym typie, jak choćby ta zrobiona z orzecha włoskiego.
Gotowanie na parze jest współcześnie coraz bardziej modną odmianą gotowania. Niesie ono za sobą sporo wartościowych zalet, w szczególności zdrowotnych.Decydującą wartością gotowania na parze jest to, iż dzięki temu tworzone jedzenie nie traci witamin i wartości odżywczych.
Ciasta są nieodłącznym elementem mniejszej bądź większej imprezy familijnej. Nikt również nie imaginuje sobie takiego wesela, na którym zabrakłoby słodkich specjałów, prawie identycznie jak w czasie biesiady urodzinowej. Jednym słowem: słodkości pozostają niezastąpione. Nie każdy wypiek bywa jednakże w stanie ukontentować przybyłych. Sprawdźmy teraz, jak wygląda tort przygotowany w domu przez gospodynię, a jak ten udekorowany przez zawodowego cukiernika.
Alkohol zajmuje w naszej tradycji bardzo znaczące miejsce i to bynajmniej nie dlatego, że Polacy piją go dużo. Statystyki bowiem jasno pokazują, że na tle niektórych narodów europejskich picie alkoholu w Polsce wypada dość blado.