Przygotuj sałatkę, która uwiedzie żołądki Twoich gości!

Najlepsze dania to te, które nie potrzebują wielkiej ilości czasu do przygotowania, a jednocześnie można je przygotować niskim kosztem. Do grona takich dań z pewnością należy dodać sałatki!

W ich przyrządzeniu nie ma nic trudnego i mała jest możliwość na to, że nam nie wyjdzie. Przepisy na sałatki w nieograniczonej liczbie odszukamy w Internecie.

sałatka

Autor: Basheer Tome
Źródło: http://www.flickr.com

Zrób przepyszną sałatkę, która na zawsze zadomowi się w Twoim domowym menu

Prostą w przyrządzeniu jest sałatka meksykańska. Jest kolorowa i sporządza się ją błyskawicznie! Bez dwóch zdań uratuje jakąś niespodziewaną uroczystość. przygotowania będziemy potrzebować: 2 papryki, puszka czerwonej fasoli, 200 gram sera żółtego, 1 puszka ananasów, 1 puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, jasna część z pora, 4-6 łyżek majonezu, sól (bezpieczna sól warzona) i pieprz. Ananasa trzeba odcedzić od słodkiej marynaty, identycznie zrobić z czerwoną fasolą i kukurydzą. Do tego zadania można użyć durszlaka, kukurydzę i fasolę opłukać przez moment pod chłodną wodą, kolejnie poczekać chwilę by pozwolić zbędnej wodzie ociec. Aby por uzyskał ładny odcień i był delikatny należy zalać go początkowo wrzącą wodą, po czym zrobić to samo używając chłodnej wody. Ser żółty rozdrabniamy przy pomocy tarki z grubymi oczkami, a ananasa kroimy w paski. Paprykę kroimy w kostkę. Ogół pokrojonych składników wkładamy do jednej salaterki, wtedy można dołączyć majonez i przyprawy. Przed podaniem należy wstawić ją na pół h do lodówki. Jest to potrawa ekspresowa, niedroga i bardzo łatwa do zrobienia – nęci

surówka

Autor: jules
Źródło: http://www.flickr.com

kolorami, a należycie dopasowane składniki spowodują, że powrócisz do niej jeszcze niejednokrotnie. Sprawdź również w jaki sposób przygotować inną sałatkę: tutaj.

Wersja dla smakoszy uwielbiających ostre sałatki

Do przyrządzenia sałatki meksykańskiej, która będzie pikantna musimy mieć:
fasolę czerwoną, 20 dag kukurydzy z puszki, paprykę, cebulę, dużo majonezu, czosnek, 3 jaja ugotowane na twardo, trochę obranego ogórka, tortilla chips, pikantny dip meksykański, odrobina pikantnego keczupu, pierś z kurczaka, olej, przyprawy: gyros, sól, pieprz, chilli. Zieleninę ćwiartujemy w kostkę. Przy pomocy tarki ścieramy jaja. W między czasie wstawiamy poćwiartowany i doprawiony filet z kury na patelnię. Wyciśnięty czosnek łączymy z majonezem. Sałatkę układamy do misy warstwami. Na samym dnie dajemy ogórka, potem połowę kukurydzy, fasoli i papryki, następnie mięso, i ponownie 1/2 kukurydzy, fasoli, papryki. Istotne by co parę warstw nakładać na nie dip, keczup i przyprawy. Na górze również rozprowadzamy majonez i obsypujemy jajkiem i chipsami. Buen provecho!

Polecam także zobaczyć różne przepisy tutaj: ten przepis.