Nawet jeżeli sporządzamy zdrowe jedzenie, na przykład warzywa, to gotując je w zwykły rodzaj pomnijmy, iż najcenniejsze witaminy oraz minerały pozostają w wodzie, jaką w następnej kolejności wylewamy. Jeśli chcemy jeść faktycznie zdrowo, a przy tym nasycać się wyśmienitym smakiem i wyrazistym kolorem przyrządzanych potraw, to powinno zdecydować się na gotowanie na parze (zwłaszcza, że aktualnie w sklepach można kupić takie akcesoria jak do szparagów. Przykładowo, gotując ziemniaki w wodzie, stracą one aż 70 procent kwasu askorbinowego, w przypadku potasu, ziemniaki duszone tradycyjne posiadają go mniej aż o 50 procent, natomiast gotowanie na parze powoduje, iż jest go mniej zaledwie o 6 procent. Różnica jest więc faktycznie szeroka. Gotowanie na parze powoduje, że potrawy, które szykujemy są o wiele zdrowsze, bowiem dostarczają organizmowi więcej wartościowych witamin oraz minerałów. Duszenie w wodzie wypłukuje multum wartościowych witamin, nie jedynie potas, ale także żelazo, wapń lub magnez.
Dzisiaj bez kłopotu znajdziemy różnorodne rodzaje garnków, jakie są oddane do gotowania na parze, takich jak na przykład parowar, jaki jest urządzeniem niezmiernie wielofunkcyjnym.
Jeżeli ciekawi Cię przedstawiany artykuł, odszukaj witrynę (http://www.plastmer.com.pl/pl/home/), która przedstawia zbliżone tematycznie wątki, też będą zapewne ciekawe.
W parowarze możemy od razu przygotować kilka różnych potraw, albowiem posiada on kilka poziomów, na przykład 2 czy też 3. To sprawia, że sporządzanie posiłków jest sporo szybsze – garnek do parowania. Innym dodatkiem do duszenia na parze jest sitko bambusowe, które nakłada się na zwykły garnek. Jest ono trwałe na ogromnie wysokie temperatury i na pewno okaże się przydatne w naszej kuchni.