Czemu pożądane byłoby gotować na parze?

Gotowanie na parze jest obecnie coraz bardziej atrakcyjną formą gotowania. Niesie ono za sobą sporo cennych zalet, w szczególności zdrowotnych.Kluczową zaletą gotowania na parze jest to, że dzięki temu tworzone jedzenie nie traci witamin i wartości odżywczych.

gotowanie szparagów

Autor: Thermomix

Nawet jeżeli sporządzamy zdrowe jedzenie, na przykład warzywa, to gotując je w zwykły rodzaj pomnijmy, iż najcenniejsze witaminy oraz minerały pozostają w wodzie, jaką w następnej kolejności wylewamy. Jeśli chcemy jeść faktycznie zdrowo, a przy tym nasycać się wyśmienitym smakiem i wyrazistym kolorem przyrządzanych potraw, to powinno zdecydować się na gotowanie na parze (zwłaszcza, że aktualnie w sklepach można kupić takie akcesoria jak do szparagów. Przykładowo, gotując ziemniaki w wodzie, stracą one aż 70 procent kwasu askorbinowego, w przypadku potasu, ziemniaki duszone tradycyjne posiadają go mniej aż o 50 procent, natomiast gotowanie na parze powoduje, iż jest go mniej zaledwie o 6 procent. Różnica jest więc faktycznie szeroka. Gotowanie na parze powoduje, że potrawy, które szykujemy są o wiele zdrowsze, bowiem dostarczają organizmowi więcej wartościowych witamin oraz minerałów. Duszenie w wodzie wypłukuje multum wartościowych witamin, nie jedynie potas, ale także żelazo, wapń lub magnez.

Dzisiaj bez kłopotu znajdziemy różnorodne rodzaje garnków, jakie są oddane do gotowania na parze, takich jak na przykład parowar, jaki jest urządzeniem niezmiernie wielofunkcyjnym.

Jeżeli ciekawi Cię przedstawiany artykuł, odszukaj witrynę (http://www.plastmer.com.pl/pl/home/), która przedstawia zbliżone tematycznie wątki, też będą zapewne ciekawe.

W parowarze możemy od razu przygotować kilka różnych potraw, albowiem posiada on kilka poziomów, na przykład 2 czy też 3. To sprawia, że sporządzanie posiłków jest sporo szybsze – garnek do parowania. Innym dodatkiem do duszenia na parze jest sitko bambusowe, które nakłada się na zwykły garnek. Jest ono trwałe na ogromnie wysokie temperatury i na pewno okaże się przydatne w naszej kuchni.

Gotowanie na parze nie jest wcale trudne i czasochłonne, czasami może zająć nawet mniej czasu aniżeli gotowanie w wodzie. Jeżeli nie wiemy jak wiele czasu gotować poszczególne warzywa, ryż albo kaszę, to informacje na ten temat z pewnością znajdziemy w Internecie. W sieci znajdziemy również intrygujące przepisy na potrawy gotowane na parze, aczkolwiek nie tylko. Jeśli interesują nas nietypowe potrawy to polecamy fondue, to znaczy potrawę, która sporządzana jest z roztopionego sera i białego wina.