Bardzo łatwym sposobem na to, by zrobić domowe lizaczki będzie ogrzanie 200 gram cukru w niewielkim garnczku. Kiedy cukier się rozpuści, powinno się zaczekać aż przeobrazi się w karmel o złoto-brązowej barwie i gęstszej konsystencji. Na blasze powinno się ułożyć papier do pieczenia. Nieco przestudzony karmel nakładać łyżką na blachę tworząc lizaki. W niezastygłą jeszcze masę, wtykać patyczki do lizaków. Następnie odstawić, aby mogły stwardnieć. Masę można przelać także do foremek na ciastka, by lizaki zyskały piękny układ.
Nieco inny przepis jest wyborem dla tych, którzy śnią o klasycznie słodkich, owocowych lizakach. Wystarczy przygotować 250 gram cukru, 40 mililitrów wody a także 80 mililitrów soku malinowego lub porzeczkowego. W miejsce syropu ze sklepu, można użyć także osobiście wykonanego z cukru, malin i wody, jest to jednakże bardziej pracochłonne. Składniki trzeba umieścić w garnku i zagotować. Zostawić na ogniu przez około 15 minut (temperatura powinna wynosić mniej więcej 160 stopni). Gorącą masę możemy przelać podobnie jak we wcześniejszym przepisie na papier (papier toaletowy do podajnika) do pieczenia i wetknąć patyczki do lizaków. Możesz zobaczyć jak wyglądają różne patyczki wchodząc tutaj różne rodzaje patyczkow do lodów i szaszłyków.