Jakim sposobem można zrobić domowe lizaczki?

Woda, cukier, a ulubione dodatki starczą, ażeby przygotować domowe lizaczki i zachwycić wszystkich dobrze znaną słodyczą. Niemal wszystkie dzieci lubią słodycze. Łakocie ze sklepowej półki są jednakże bardzo niezdrowe, albowiem mieszczą sporo konserwantów jak też syntetycznych barwników.

Aby ustrzec dzieci przed niezdrową żywnością, a zarazem zadowolić ich małe podniebienia warto samodzielnie zrobić domowe lizaki. Dzieci na pewno będą oczarowane, a i nie jeden pełnoletni domownik skusi się na cokolwiek słodyczy.

lizak w papierku

Autor: jencu
Źródło: http://www.flickr.com

Bardzo łatwym sposobem na to, by zrobić domowe lizaczki będzie ogrzanie 200 gram cukru w niewielkim garnczku. Kiedy cukier się rozpuści, powinno się zaczekać aż przeobrazi się w karmel o złoto-brązowej barwie i gęstszej konsystencji. Na blasze powinno się ułożyć papier do pieczenia. Nieco przestudzony karmel nakładać łyżką na blachę tworząc lizaki. W niezastygłą jeszcze masę, wtykać patyczki do lizaków. Następnie odstawić, aby mogły stwardnieć. Masę można przelać także do foremek na ciastka, by lizaki zyskały piękny układ.

Nieco inny przepis jest wyborem dla tych, którzy śnią o klasycznie słodkich, owocowych lizakach. Wystarczy przygotować 250 gram cukru, 40 mililitrów wody a także 80 mililitrów soku malinowego lub porzeczkowego. W miejsce syropu ze sklepu, można użyć także osobiście wykonanego z cukru, malin i wody, jest to jednakże bardziej pracochłonne. Składniki trzeba umieścić w garnku i zagotować. Zostawić na ogniu przez około 15 minut (temperatura powinna wynosić mniej więcej 160 stopni). Gorącą masę możemy przelać podobnie jak we wcześniejszym przepisie na papier (papier toaletowy do podajnika) do pieczenia i wetknąć patyczki do lizaków. Możesz zobaczyć jak wyglądają różne patyczki wchodząc tutaj różne rodzaje patyczkow do lodów i szaszłyków.

Kiedy nadchodzą upały, każdy szuka błogiego ochłodzenia. Ażeby samemu przygotować domowe lizaczki lodowe, starczy przygotować jedynie kilka składników. Najbardziej orzeźwiające, są lizaczki wodne. Należy zaopatrzyć się w cytrynę, wodę i cukier, ażeby przygotować lemoniadę. Proporcje zależne są od preferowanego smaku. Przelać mieszaninę do foremek po czym wstawić do zamrażarki. Gdy zaczną ścinać się, wystarczy wsadzić patyczki do lizaków oraz zaczekać aż całkiem się zamrożą. Inna metoda to mrożenie soku rozcieńczonego niedużą ilością wody.