Żeliwo – materiał niedoceniane podczas gotowania

Pomimo iż żeliwo jako takie znane jest ludzkości od setek lat, w kuchni jakoś o nim zapomniano. Przez wiele lat zastępowały inne stopy. Jednak dzisiaj patelnie teflonowe są coraz mniej popularne, a wraca się do takich naczyń, które służyły do gotowania naszym prababciom.

Ten swoisty powrót do przeszłości skutkuje tym, iż dania przyrządza się szybciej, a oprócz tego są o wiele smaczniejsze.
stworzone

Autor: János Korom Dr.
Źródło: http://www.flickr.com
Naczynia żeliwne z pewnością powinny znaleźć się w każdej kuchni, bez względu na to, czy gotujemy dla kilku osób czy też jesteśmy szefami wielkiej restauracji. Oczywiście są nieco droższe niż ich odpowiedniki zrobione z teflonu, ale ten wydatek się zwróci – jedna żeliwna patelnia przeżyje kilka z teflonem.

Prezentowany polecany artykuł ma informacje, które przedstawiają dany wątek, zatem jeśli masz chęć zgłębić temat – zapraszamy do nas!

To udowodniony fakt. Poza tym te naczynia sprawdzą się na wszystkich palnikach, na przykład gazowych i indukcyjnych, a również można je stosować w piekarniku jako naczynie do zapiekania. Zupełną podstawą jeżeli chodzi o naczynia stworzone z takiego materiału jest garnek żeliwny – kompletna podstawa wyposażenia dowolnej kuchni. Takiego rodzaju garnki można zakupić praktycznie w wszelkich rozmiarach, rodzajach oraz stylach, iż na pewno każdy fan gotowania znajdzie coś idealnego dla siebie – ekspres bugatti.

Opłaca się zainwestować w doskonałej jakości naczynia wykorzystywane w naszej kuchni – bez wątpienia dobrze będą one wpływać na smak naszych dań. Żeliwo wykorzystuje się nie tylko do wykonywania garnków czy też patelni, na których można smażyć na tłuszczu – miłośnicy zdrowego jedzenia także znajdą coś właściwego dla siebie, coś jak przykładowo patelnia grillowa żeliwna.

Przyrządzane na niej potrawy posiadają o wiele mniejsze ilości tłuszczu oraz smakują doskonale. Patelnia taka jest łatwa do utrzymania w czystości, można ją również stosować w każdego – czajnik bugatti rodzaju piekarniku do pieczenia.