Powłoka tytanowa – tytan to naprawdę bardzo wytrzymały i odporny na zarysowania (potrawy możemy mieszać także metalowymi sztućcami). Powłoka tytanowa powoduje, iż jedzenie (pizza Pruszków nowa stacja) nie przykleja się do powierzchni podczas smażenia. Identycznie jak w sytuacji teflonu – im grubsza powłoka, tym większa jej odporność mechaniczna. Do takich powłok bardzo często dodaje się elementy ceramiki (przykładowo porcelanę), co sprawia, że powierzchnia patelni jest zdecydowanie bardziej śliska i nieprzywierająca.
Powłoka marmurowa – uchodzi za najbardziej trwałą, ponieważ marmur jest wyjątkowo odporny na zarysowania, przywieranie czy odkształcenia. Taki rodzaj powłok stosuje niewielu producentów patelni. Patelnia ceramiczna – jest w ostatnim okresie coraz bardziej znana. Patelnie z tego typu powłoką przede wszystkim równomiernie się rozgrzewają, dzięki czemu na powierzchni nie wytwarzają się ciepłe i zimne punkty. Śliska powłoka wpływa na to, że smażone składniki nie przywierają do powierzchni. Ceramika jest odporna na zarysowania. O właściwej powłoce oraz wytrzymałości konkretnego naczynia powinniśmy pamiętać też w innych przypadkach, jak przykładowo nabywamy gęsiarke – oferta polecanego sklepu garneczki.pl. To bardzo istotne naczynie kuchenne, najbardziej korzystnie jak jest żeliwne, bo dzięki temu może wytrzymać dość znaczne temperatury i to przez długi okres czasu. Miejmy na uwadze więc, iż jak mamy w planach kupno nowych naczyń oraz urządzeń kuchennych, to zawsze wybierajmy jak najbardziej jakościowe rzeczy.