Zakup właściwej patelni to rzeczywiście nie taka łatwa rzecz. Istotne są czynniki, o jakich się nie mówi, jak odpowiednia powłoka

Smażenie to jedna z najbardziej istotnych kuchennych czynności. Żeby jej wykonywanie było wygodne, a przyrządzone jedzenie pyszne i zdrowe, potrzebna Ci najlepsza patelnia. Jak kupić patelnie, która będzie spełniała najistotniejsze wytyczne. Jak wybrać, żeby później nie żałować?

Patelnia

Autor: Steven Depolo
Źródło: http://www.flickr.com
Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że jeśli mowa o patelni, to rzeczywiście należy skupić się na wybraniu najlepszej powłoki. Powłoka teflonowa jest dość praktyczna i powoduje, że na patelni można smażyć bez użycia tłuszczu, a składniki nie będą przywierać do jej powierzchni. Jedną sprawą, o jakiej trzeba pamiętać jest to, ażeby w okresie smażenia nie mieszać potraw sztućcami z metalu – większość powierzchni teflonowych bez trudu można zarysować.

Powłoka tytanowa – tytan to naprawdę bardzo wytrzymały i odporny na zarysowania (potrawy możemy mieszać także metalowymi sztućcami). Powłoka tytanowa powoduje, iż jedzenie (pizza Pruszków nowa stacja) nie przykleja się do powierzchni podczas smażenia. Identycznie jak w sytuacji teflonu – im grubsza powłoka, tym większa jej odporność mechaniczna. Do takich powłok bardzo często dodaje się elementy ceramiki (przykładowo porcelanę), co sprawia, że powierzchnia patelni jest zdecydowanie bardziej śliska i nieprzywierająca.

Komplet naczyń kuchennych

Autor: Riess
Źródło: Riess

Powłoka marmurowa – uchodzi za najbardziej trwałą, ponieważ marmur jest wyjątkowo odporny na zarysowania, przywieranie czy odkształcenia. Taki rodzaj powłok stosuje niewielu producentów patelni. Patelnia ceramiczna – jest w ostatnim okresie coraz bardziej znana. Patelnie z tego typu powłoką przede wszystkim równomiernie się rozgrzewają, dzięki czemu na powierzchni nie wytwarzają się ciepłe i zimne punkty. Śliska powłoka wpływa na to, że smażone składniki nie przywierają do powierzchni. Ceramika jest odporna na zarysowania. O właściwej powłoce oraz wytrzymałości konkretnego naczynia powinniśmy pamiętać też w innych przypadkach, jak przykładowo nabywamy gęsiarke – oferta polecanego sklepu garneczki.pl. To bardzo istotne naczynie kuchenne, najbardziej korzystnie jak jest żeliwne, bo dzięki temu może wytrzymać dość znaczne temperatury i to przez długi okres czasu. Miejmy na uwadze więc, iż jak mamy w planach kupno nowych naczyń oraz urządzeń kuchennych, to zawsze wybierajmy jak najbardziej jakościowe rzeczy.