Z jakich powodów grillowanie stało się tak popularne, jakie są najczęściej używane rodzaje grillów.

Jednym z typowych znaków nadejścia wiosny będzie aromat pieczonych kiełbas i innych pyszności na grillach. Ich wybór jest ogromny, od malutkich, jednorazowych modeli, bardzo dobrze nadających się na krótki wypad za miasto aż do masywnych stacjonarnych urządzeń, które mogą bez żadnego problemu obsłużyć imprezę na dwadzieścia osób. Przeważnie tego typu grille są już dość zaawansowanymi przyrządami, przeważnie instalowanymi na stałe, zresztą są one na tyle duże, że transportowanie ich nie byłoby zbyt wygodne.

grillowane arbuzy

Autor: Arnold Gatilao
Źródło: http://www.flickr.com
Aktualnie pośród takich urządzeń popularnością się póki co cieszą dwa modele, to znaczy węglowe i gazowe. Oba będą miały jakieś wady i zalety, z tego też powodu przed kupnem warto się z nimi zapoznać, żeby później nie narzekać na swój wybór – . Tu oczywiście każdy z użytkowników danego urządzenia będzie zdania, że właśnie jego jest najlepsze. Lecz w rzeczywistości wybór zależeć powinien w pierwszej kolejności od własnych oczekiwań i preferencji, czyli przykładowo wygody i szybkości przyrządzania potraw czy jednak odpowiedniej atmosfery przy pieczeniu.

Pstrąg grillowany ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Autor: Olitalia
Źródło: Olitalia
Jeżeli będzie chodzić o wygodę i szybkość pieczenia to grill gazowy jest tutaj zdecydowanie bezkonkurencyjny. Rozpalić go można bardzo szybko – wystarczy przekręcić kurek, podłożyć ogień i grill już płonie. Przy grillach węglowych już tak dobrze nie ma, z nimi trzeba się sporo natrudzić, żeby w końcu dało się coś na niego wrzucić.

Ciekawi Cię ten artykuł? Jeżeli tak, to odwiedź źródło sushi rokietnica a znajdziesz tam atrakcyjne informacje, które na długi czas zapadną Ci w pamięć.

Kolejną rzeczą są koszty. Co prawda profesjonalne grille gazowe przy zakupie są trochę droższe niż węglowe, jednak w codziennym użytkowaniu gaz jest znacznie tańszy niż węgiel. Z tego też powodu jeśli ktoś częściej planuje robić imprezy w plenerze a jednocześnie pilnuje wydatków, to urządzenie na gaz powinno jednak być korzystniejszą opcją. Na koniec warto rozważyć smak potraw – firma Agrimpex. Tu w opinii niejednej osoby grille węglowe są jednak bezkonkurencyjne, bo mięso po przygotowaniu na nich będzie aromatyczne i chrupkie. Jednak przy gazowych grillach również będzie na to sposób, bo zwyczajnie można użyć drewnianych wiórków, które to zapewnią.