Wyśmienity napój, który podbił serca Europejczyków, czyli skąd wzięła się czekolada oraz kiedy odkryto jej niesamowity potencjał

Zarówno dzieci jak również dorośli kochają czekoladę. Każdy z nas wybiera inny rodzaj czekoladowych przysmaków, jednak ich wspólnym składnikiem jest kakao, które obecne jest w kulturze od dawien dawna. O historii czekolady możemy mówić bardzo długo, ponieważ sięga ona wiele wieków wstecz.

ciasto czekoladowe

Autor: Hiroshi Yoshinaga
Źródło: http://www.flickr.com
Początków czekolady można szukać u Majów. Ważne osobistości raczyły się bardzo smacznym napojem, którym była czekolada z pianką. Przodkowie Indian przyrządzali nieziemski napój ze startych ziaren kakaowca i mieszali je z wieloma przyprawami. Zarówno kakao jak też przygotowana z niego czekolada ma własne korzenie w Ameryce, stamtąd też przywędrowała w późniejszym czasie do Europy. Początkowo indiański napój nie za bardzo smakował odwiedzającym Amerykę europejczykom, jednak parę lat później odkryli jego ogromny potencjał. W Hiszpanii próbowano nowych sposobów na przygotowywanie czekolady- rozpuszczając kakao we wrzątku i mieszając z cukrem. Przepyszna mikstura była dostępna tylko dla hiszpańskiego dworu i przez długi czas czekolada pitna jak również przepis na nią były dostępne jedynie dla wąskiego grona osób.

Kiedy nadszedł dzień, w którym ukradziono przepis na czekoladę, historia czekolady zupełnie zmieniła swój bieg. Czekolada była niezwykle popularnym napojem na europejskich dworach. Przygotowywano ją na wiele sposób, a każde spotkanie towarzyskie musiało odbywać się w towarzystwie ciepłej filiżanki tego przepysznego napoju. Z biegiem lat powstawały coraz ciekawsze przepisy, a technika umożliwiła stosowanie ziaren kakaowca na mnóstwo innych sposobów.

Masz chęć poznać inny aspekt prezentowanej sprawy? Zobacz więcej porad na stronie – one zapewne mogą rzucić nowe światło na omawiany temat.

Dziś, bardzo ciężko jest znaleźć osobę, która nie lubi wyrobów czekoladowych. Każdy z nas ma jednak odmienne gusta i upodobania, dlatego właśnie do wyrobów czekoladowych dodaje się różnego rodzaju przyprawy, orzechy lub różni się ona zawartością kakao. Dodatkowo, gorzka czekolada w niedużych ilościach korzystnie wpływa na nasz organizm jak również likwiduje zmęczenie. Warto więc dla poprawy nastroju i zdrowia ulec czasami pokusie i skosztować gorący napój czekoladowy.

czekoladki

Autor: Bodo
Źródło: http://www.flickr.com
Zwykle mówi się o negatywnych skutkach spożywania czekolady. Kakao jest jednak składnikiem, który obecny jest na świecie od dawien dawna – poznaj więcej. Wiele lat temu doceniono moc czekolady jak również jej właściwości, z których możemy skorzystać również dziś, ciesząc się jej niesamowitym smakiem.