Wino – kilka interesujących danych

Nasz kraj nie jest krajem, który kojarzony jest z produkcją świetnego wina. Na ogół jeżeli myślimy o wytwarzanym w Polsce winie, mamy na myśli kiepskiej jakości wina produkowane z owoców, a zwłaszcza wina jabłkowe. Bardzo mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że od XI wieku Polska była krajem o naprawdę dużych tradycjach winiarskich. Na chwilę obecną te winiarskie tradycje staramy się przywrócić.

W latach osiemdziesiątych XX wieku na terenie województwa podkarpackiego zaczęły znowu pojawiać się nasze winnice.

Podoba Ci taki tekst? To ekstra, sprawdź stronę odbior odpadow niebezpiecznych pod tym adresem. Przeczytasz tam większą ilość informacji na podobny temat.

Wina polskie najczęściej tworzone są z klasycznych odmian winorośli. Jednym ze szczepów, z których wytwarzane są wina polskie jest niezwykle popularny chardonnay – sprawdź więcej. Na ten moment na terenie województwa podkarpackiego jest blisko sto pięćdziesiąt winnic. Naprawdę dużo winnic założono również w województwie dolnośląskim.

wino

Spora część tych winnic otwiera się na turystów. Dla osób zainteresowanych organizuje się nie tylko ich zwiedzanie, ale również degustacje win. Poznawanie winnic i degustacje win cieszą się dużym zainteresowaniem wśród turystów nie tylko z naszego kraju, ale także z innych krajów. Dla wielu posiadaczy winnic jest to świetna okazja do pokazania swoich wyrobów szerszemu gronu miłośników win – skosztuj win polskich. Dużo gości przybywających do winnic nie przestaje tylko na ich zwiedzeniu oraz skosztowaniu wina. Wielu to wino kupuje i zabiera jako prezent dla znajomych i przyjaciół.

Historia wina jest niezwykle długa. Winorośl uprawiano już w dawnym Egipcie, w Grecji oraz Rzymie. Jednak jako pierwsi winogrona zaczęli wytłaczać Egipcjanie. To od mieszkańców starożytnego Egiptu umiejętność tą przejęli najpierw Grecy, a później Rzymianie. W okresie średniowiecza produkcją wina zajmowali się przede wszystkim zakonnicy: cystersi oraz benedyktyni. Teraz najwięcej win produkuje się w krajach europejskich.

Najbardziej znaczącymi producentami tego trunku jest Francja, Włochy oraz Hiszpania. Coraz więcej win produkowanych jest również poza kontynentem europejskim: w USA, Australii, Argentynie, Chile oraz w Chinach. Cechujące się doskonałą jakością wino (zobacz: wina musujące) musi dojrzeć nim trafi na sklepowe półki. Wino dojrzewa w dwóch etap. W pierwszym etapie przez minimum sześć miesięcy wino dojrzewa w beczkach, następnie jest umieszczane w butelkach. Produkcja wina nie należy do łatwych. Ale wykonana z zachowaniem wszystkich zasad zapewnia naprawdę doskonały trunek.