Nie powinniśmy się natomiast oszukiwać oraz myśleć, że tego rodzaju produkt okażę się wysokiej jakości, albo będzie smakować niepowtarzalnie i niesamowicie. Przez to, że przesadnie się oszczędza na produkcji możliwe jest, iż końcowy rezultat będzie po prostu dziełem przypadku. Dziś na świecie uprawia się właściwie dwa rodzaje kawy. Jedną z nich jest Arabika, kolejną Robusta. Krzewy Arabiki są bardziej wymagające, należy uprawiać je przede wszystkim w wyższych partiach gór Ameryki Południowej jak i Afryki, co ważne w tropikalnym klimacie. Dojrzewają na dobrej jakościowo ziemi, z dala od silnego słońca. Przez to powstaje napar o delikatnym, pozbawionym goryczy smaku. Arabika ma bardzo mało kofeiny, maksymalnie 1,7 procent.
To niewątpliwie niesamowicie ważna tematyka, zatem jeżeli masz ochotę ją przeanalizować głębiej, to kliknij tu, a więcej znajdziesz w tekście.
Posiada z pewnością więcej kofeiny, od 2 do aż 4 procent. To jaką kawę wybierzemy jest zależne od naszych upodobań, ale z pewnością jedna, jak i druga jest bardzo dobra, daje najlepsze doznania smakowe. Dobrze jest spróbować dwóch, żeby się przekonać, jaka będzie nam bardziej smakowała.