Typy herbaty, jaka przydaje energii

Napój ten jest odpowiednikiem herbaty lub kawy, które są często popijane w naszej części świata. Herbata yerba mate określana jest też herbatą paragwajską. Jednakże także w różnych krajach zyskuje coraz to wyższą renomę. Napar ów robiony jest z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Posiada szczególny smak, który dla wielu jest unikatem.

Miłośnicy yerba mate popijają ją w specjalnych naczynkach przez specjalne słomki. Yerba mate ze względu na arsenał witamin i mikroelementów jest wspaniałym źródłem polepszającym nie tylko nastrój, ale również przydającym werwy, trzeźwości umysłu, powiększającym wydolność intelektu. Ponadto herbata yerba mate oczyszcza krew z toksyn, wzmacnia odporność i wytrzymałość systemu, polepsza trawienie – yerba herbata. Yerba mate jest szczególnie bogata w magnez, mangan, potas, jakie wspomagają utrzymać balans elektrolitów w organizmie przy szybkiej utracie wagi w trakcie diety wysokobiałkowej, również zrównuje niedobór minerałów po aplikowaniu środków przeczyszczających.

herbata

Źródło: pixabay.com

Badacze potwierdzili, że herbata paragwajska ma własności przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, oddziałujące ochronnie na serce, pobudzające, przeciwgrzybicze. Obniża stopień złego cholesterolu, zabezpiecza przed otyłością i wspomaga w walce z nadwagą, wspomaga trawienie i może być wsparciem w unikaniu powikłań przy cukrzycy. Poprzez działanie moczopędne zmniejsza przejawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Herbata yerba mate może być zaparzana na wiele sposobów. Parzenie jest uzależnione od przyzwyczajeń, preferencji.

Jakkolwiek nie ulega kwestii, że nieodzowne jest do parzenia stosowne wyposażenie. Z reguły yerba matę przyrządzamy w tykwie, jakkolwiek mogą też być inne naczynka, sporządzone specjalnie do yerba mate. Do tykwy wsypuje się dużo większe wielkości suszu niż w przypadku odmiennej herbaty. Liście są po wielokroć zalewane wodą i napar jest popijany poprzez rurkę z sączkiem.

Jeśli zaciekawił Cię ten tekst, to tu jest notka z serwisu (http://www.interauto.com.pl/samochody-ciezarowe-czesci/), która również zawiera niezwykle ciekawe informacje na przedstawiany tutaj temat.

Napar wypijamy cały za pierwszym podejściem. Dolewamy wody kilkukrotnie, dzięki czemu mamy kolejny raz gotową yerba matę, dolewamy wodę tyle razy, aż napar nie będzie miał smaku. Pod żadnym pozorem nie powinno się zaparzać yerba mate warem.