Owoce te zawierają antyoksydanty i przeciwutleniacze, które spowalniają rozwój komórek rakowych.
Na jaskrę lub zaćmę znakomicie pomagają zawarte w aronii bioflawonoidy. Witamina C i rutyna wzmacniają natomiast odporność i pomagają wyleczyć przeziębienie i infekcje. Po sok z aronii sięgamy głównie zimą i jesienią. Tymczasem, dobrze pić go przez cały rok (). Nieprzetworzona aronia ma cierpki i gorzkawy smak, dlatego raczej nie spożywa jej się na surowo. Przetwory, zrobione na bazie tego owocu są jednak zaskakująco smaczne i zdrowe. Najłatwiej można ugotować sok. Wystarczy wsadzić owoce aronii do garnka i odpowiednio długo gotować je z wodą i cukrem. Do smaku dobrze dodać również np. jabłka, wiśnie, śliwki lub pomarańcze.
Kliknij ten link i sprawdź tu paliwo alternatywne analogiczne informacje na opisywany temat – one na pewno Cię zainteresują, zatem nie wahaj się zbyt długo:)
Razem z winogronami i wanilią, aronia stworzy wytworny i aromatyczny bukiet. Wino (zobacz: wino primitivo) z aronii będzie również doskonale poprawiać krążenie krwi. Wspomoże leczenie nadciśnienia, miażdżycy czy żylaków. Dobrze pomyśleć jednak też o dzieciach. Dla nich warto zrobić przetwory, takie jak dżem, kisiel czy galaretka.
Najmłodsi uwielbiają przecież słodkości.
Wykorzystajmy więc aronię, żeby zrobić dla swojego dziecka smaczny i za razem zdrowy deser (sklep z produktami ekologicznymi). Jeśli użyjemy odrobinę sprytu, to nawet największy niejadek nie oprze się galaretce z aronii z dodatkiem bitej śmietany lub lodów. Taki deser możesz bez obaw podać także swoim gościom.