Esencją starannie podanego obiadu lub tłumaczenia przysięgłe cennik deseru zawsze są talerze. W najbardziej eleganckiej formie mamy talerze dekoracyjne, służące głównie smacznymprzegryzkom i ciasteczkom. Możemy na nich także kłaść przyprawy takie jak chrzan, ćwikła oraz grzybki. Dekoracja ma w sobie pokład symboliczny – kiedy rozchodzi się o porcelaną relatywnie wysokiej klasy. Talerze ozdobne służą nam także do podawania umytych owoców, co zamożniejsi nie wyobrażają sobie również zjedzenia obiadu na zastawie „podlejszego” gatunku. Estetyka na talerzach to również nowoczesność i niekonsekwencja. Wyróżniamy talerze dekoracyjne ze zdobieniami, wypłaszczeniami i wygięciami, np. w kształcie liścia. Na podobnych postawimy fragment wielkiego arbuza, wysoki tort, pieczonego świniaka. Sprawdź tutaj: .
Mamy talerze typowo do dań obiadowych, talerz na jajka (wydzielone wgłębienia), małe talerzyki na kawę, herbatę i ciasteczka. Sporo możliwości wyboru i dopasowań pod względem spożywanego posiłku. Warto tutaj zastanowić się nad cudeńkami do spożywania jakie jesteśmy w stanie przygotować i podawać na tych talerzach. Czy wystarczają nam klasyczne typy talerzy, czy porcelana – jakby nie patrzeć ceremonialny standard – już zawsze będzie podstawą pod kutię, rocznicowe torty, małą czerwoną herbatę w dużej korporacji? Tutaj nie liczmy na radykalną zmianę. Na co dzień może używamy zastępników z plastiku i misek, lecz wyjątkowość dnia święta ( ważna chwila rodzinna, itp.) elegancji porcelanowej nie powinno się odmawiać. Dla zaciekawionych więcej tutaj: .
Bez klasowej zastawy dobrej jakości uroczystości rodzinnej nie pomoże rewelacyjnie przygotowany obiad. Warto mieć te względy na uwadze również przy myciu naczyń i zastawy przed przyjęciem. Najmniejsze ryski na talerzach, sztućcach, czy kieliszkach – wychwycone przez gości, a co najmniej miłe, wspomniane organizatorom – przyniosą nam powód do wstydu i kompromitacji. Taka „plama” będzie ciążyć nad gospodarzami bardzo długo.