Rola, jaką mają do wykonania separatory tłuszczu w obiektach gastronomicznych.

Ścieki z obiektów takich jak: mleczarnie, serownie, lub przetwórnie ryb wymagają większej ingerencji, nim spłyną do kanalizacji. Standardowa zmywarka bądź pozostałe maszyny stosowne w obiektach związanych z gastronomią okazują się bowiem czymś niewystarczającym. Dlatego nieczystości te wymagają dodatkowej obróbki.

rury

Autor: Picturepest
Źródło: http://www.flickr.com
Wszystkie zakłady produkcyjne, w jakich wyrabia się tłuszcz powinny zostać wyposażone w specjalne separatory, dzięki jakim uniknie się osadzania tłuszczu w rurach, co może doprowadzić do zatyku przewodów. W przeszłości było to niebezpieczne dla środowiska, ale i również dla ludzi, ponieważ niejednokrotnie dało się słyszeć o tym, że nieczystości takie zaszkodziły zdrowiu wielu ludzi. () Dostępne na rynku separatory tłuszczu spełniają wszystkie normy konstrukcyjne oraz dopuszczone są przez prawo budowlane, dzięki czemu posiadają certyfikaty dopuszczające je do użytkowania. Trzeba jedynie dopasować stosowny model separatora pod zastosowanie jakie ma mieć, a więc stricte pod to, czym będzie zajmować się konkretny zakład przemysłowy. Są chociażby takie prototypy, które doskonale nadają się do przechowywania w pomieszczeniach nieprzemarzających, a są i takie jakie należy ułożyć od zewnątrz obiektu. Rola, jaką mają do zrealizowania separatory tłuszczu w budynkach związanych z gastronomią jest więc znacząca.

separator

Autor: Internet Archive Book Images
Źródło: http://www.flickr.com
W każdym takim separatorze (więcej na: separatory od Normbud) znajdują się oryginalne oprogramowania, umożliwiające zmierzenie i kontrolę grubości warstw tłuszczy. Dzięki temu ścieki technologiczne będą czystsze, co usprawni pracę oczyszczalni biologicznych. To w konsekwencji stanie się przyczyną tego, iż ścieki kanalizacyjne będą funkcjonować bez zarzutów. Z tego względu separatory przeznaczone są przede wszystkim do: kuchni komercyjnych, większych przedsiębiorstw gastronomicznych, kawiarni, bądź też do zakładów produkcyjnych powiązanych z przemysłem spożywczym. Reasumując, wymaga się, by zamieścić je w tych miejscach, gdzie konieczne jest oddzielanie tłuszczu, olejów roślinnych oraz olejów pochodzenia zwierzęcego od innego rodzaju nieczystości.

Odwiedź naszą stronę. Tam oczekują na Ciebie nowe bardzo interesujące wpisy. Tworzymy dla Was dalsze newsy i będzie nam miło, jeżeli je obejrzycie.

Na szczęście, coraz wyraźniejszą uwagę zwraca się na to, by konkretne zakłady były wyposażone w tego typu urządzenia jak separatory. Jest to istotne pod względem ekologicznym a także przełoży się także na utrzymanie zdrowia u ludzi. Przedsiębiorcy z branży gastronomicznej muszą tego dopilnować.