Rewolucja kuchenna czyli formy silikonowe do pieczenia. Dlaczego opłaca się je wybrać?

Formy silikonowe. Już jakiś czas temu skutecznie zmieniły współczesną technikę przygotowywania potraw. Wizualnie przypominają kauczuk, ale powstały z giętkiego i sprężystego silikonu. Na czym polega różnica? Rozgrzana guma daje drażniący swąd, z kolei silikon jest bezwonny. Udowodnione zostało iż jest bezpieczny dla zdrowia, ponieważ nie wchodzi w niekorzystną reakcje ze związkami zawartymi w żywności.

piernikowe ciastko

Autor: superscheeli
Źródło: http://www.flickr.com

Formy silikonowe są lepsze niż blachy, naczynia ceramiczne tudzież szklane formy ponieważ są bardziej uniwersalne i mają więcej zastosowań. Silikonowa forma do pieczenia znajdzie zastosowanie w każdej kuchni i przy każdej okazji. Kiedy chcemy upiec tort – http://www.tort-artystyczny.pl/ urodzinowy idealnie sprawdzi się tortownica silikonowa, ponieważ ciasto szybko i z łatwością odejdzie od formy, bez zmiany kształtu. Natomiast duża forma w formie kwiatu róży, zalana galaretką z owocami zrobi furorę na dziecięcym przyjęciu. Formy (pieczenie z pomysłem) tworzone są w ciekawych kształtach, dlatego też znajdziemy wypieki w kształcie misia, serduszka czy auta. W ostatnim czasie bardzo popularne i dobre dla naszego zdrowia stało się samodzielne pieczenie chleba. Formy do pieczenia chleba pozwalają nam czerpać radość z tego zajęcia. Istnieją modele wyposażone są w specjalną obręcz, zapewniającą sztywną krawędź formy. Dzięki niej wypieki nie ulegają deformacji.

W przeciwieństwie do blach, ceramiki i szkła, silikonowe foremki na ogół posiadają dekoracyjny kształt i fantastyczne barwy, mogą przez to stanowić interesujący, nietypowy element dekoracyjny naszej kuchni. Formy silikonowe przez swą wielofunkcyjność, doskonale nadają się do niskich jak i wysokich temperatur – wytrzymują od -60oC do +230oC . Nie jest im straszny tzw. szok termiczny. Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur (po wyjęciu z zamrażalnika można umieścić formę bezpośrednio w piekarniku). Dlatego często używane są do domowej produkcji kostek lodu, które prezentują się rewelacyjnie, poza tym formę można wielokrotnie użyć. Z powodzeniem nadają się do piekarników, lodówek, kuchenek mikrofalowych a także mycia w zmywarkach. Przechowywane w pudełkach, szufladach, zwinięte – błyskawicznie odzyskują swój kształt. Sprawdzą się więc w niewielkich kuchniach.