Kupujemy noże, czyli na co zwrócić uwagę, aby przygotowanie posiłków nie sprawiało problemów

Gotowanie to obecnie nadzwyczaj popularne hobby. Uwielbiamy oglądać programy kulinarne i zaznajamiać się z nowymi przepisami, by później przyszykować smakowite dania w swojej kuchni. Jednak, aby móc robić je bez żadnych trudności, niezbędne są odpowiednie akcesoria. Do najważniejszych należą noże. Czym kierować się w trakcie wyboru, aby krojenie oraz siekanie nie przyczyniało się do kłopotów?

noże

Autor: Chroma
Źródło: www.SmakProstoty.pl

Przede wszystkim podstawowy jest materiał, z którego wykonane jest ostrze. Ostrze powinno składać się z kilku warstw stali, jakie będą gwarantować jego trwałość oraz upragnioną ostrość. Nikt bowiem nie lubi kroić tępymi nożami, jakie nie tylko denerwują, lecz również sprawiają, że plasterki wcale nie są idealne, a wręcz na odwrót – obszarpane i na pewno nie nadają się do ułożenia na talerz dla gości. Warto jest weryfikować ostrość noża w sklepie, o ile pozwolą nam na to sprzedawcy. Jeśli nie – musimy iść w inne miejsce, bo najwyraźniej wcale nie są to porządne noże, skoro obawiają się oni pokazać ich działanie zainteresowanym klientom. Ponadto nóż powinien dać się naostrzyć. Niewątpliwie nie będzie to tani nóż (np. japońskie noże damasceńskie), ale po kilku piłowaniach nie utracimy połowy noża. W tanich nożach ostrze naprawdę szybko się kruszy, w wyniku czego tak naprawdę wydajemy więcej, ponieważ musimy zmieniać noże właściwe co chwila. W nożach istotna jest także ich rękojeść. Rączka powinna być dopasowana do dłoni, tak, by ręka nie męczyła się również w czasie dłuższego krojenia.

Chcesz dowiedzieć się więcej na prezentowany wątek? To świetnie, ponieważ pod linkiem worki foliowe producent znajdziesz fascynujące informacje, które Cię wciągną.

Materiał z kolei, z jakiego jest zrobiona, nie może powodować potliwości dłoni. Niektórzy mają z tym ogromny problem, więc nie warto go jeszcze pogłębiać.

noże ze stali

Autor: Chroma
Źródło: Chroma

W szczególności popularna jest firma Zwiling. Noże (przykładowo – , które wychodzą z jej produkcji, z chęcią kupują profesjonalni kucharze z całego świata. Dlaczego? Zwiling stał się niezaprzeczalnym specjalistą w produkowaniu najwyższej klasy noży, jakie odróżniają się wytrzymałością i estetyką. Najbardziej rekomendowany jest nóż damasceński, ponieważ stal, z której jest wykonany, gwarantuje piękny wygląd oraz wytrzymałość produktu. Warto zwrócić uwagę na noże tego producenta, gdyż z pewnością nie zawiodą naszych oczekiwań i jeszcze niejednokrotnie wrócimy do asortymentu przez niego oferowanego.