Czy warto wybierać naczynia żeliwne?

Każdy, kto chociaż raz w życiu przyrządzał jakąkolwiek potrawę, znakomicie zdaje sobie sprawę z faktu, że duże znaczenie dla smaku oraz zdrowia ma zastosowanie odpowiednich naczyń. Na szczęście aktualnie asortyment na rynku jest na tyle szeroki, że na pewno każda osoba będzie umiała odnaleźć coś zadowalającego dla siebie. Najczęściej polecane są garnki żeliwne. Dlaczego?
Z reguły przez wzgląd na fakt, że podczas gotowania żeliwo nie oddaje do potrawy niebezpiecznych związków chemicznych. W dzisiejszych czasach ma to faktycznie duże znaczenie, toteż naczynia wyprodukowane z żeliwa cieszą się coraz większą popularnością. Poza tym, ich dno jest faktycznie grube, co zapobiega przypalaniu potraw. Bardzo istotny jest też fakt, że żeliwo jest świetnym przewodnikiem ciepła, dość szybko się nagrzewa, dzięki czemu ugotowanie potrawy wymaga zdecydowanie mniej czasu, co dla ludzi żyjących w intensywnym tempie ma istotne znaczenie. Warto też podkreślić, że patelnie żeliwne nie wymagają dużej ilości tłuszczu, jedzenie można smażyć w zasadzie bez oleju, w związku z tym jest ono o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne. Naczynia wolno stygną, z tego względu potrawy przez dłuższy czas pozostają ciepłe. Dodatkowo, garnki i patelnie nagrzewają się równomiernie. Czemu jest to tak istotne? Głównie ze względu na fakt, że w ten sposób eliminowane jest ryzyko, że danie z jednej strony będzie przypalone, natomiast z drugiej jeszcze nie zdąży się prawidłowo ugotować. Żeliwo z powodzeniem może być też wykorzystywane w piekarnikach.

Należy pamiętać, że jest to materiał niezwykle wytrzymały. Dzięki temu, wystarczy ich odpowiednia konserwacja, żeby garnki w odpowiednim stanie przetrwały kilkanaście lat. Jest to więc opłacalna inwestycja, zwłaszcza w przypadku osób, jakie cenią sobie faktycznie wysoką jakość kupowanych artykułów. Naczynia żeliwne były niegdyś faktycznie popularne. Dzisiaj zaczynają powracać do łask i ludzie na nowo odkrywają ich działanie. Są w prawdzie dość ciężkie, aczkolwiek nie sprawiają trudności w użytkowaniu, a konserwacja żeliwa jest faktycznie łatwa i można ją wykonać własnoręcznie w domu. Należy podgrzać czyste (oczyszczacz powietrza domowy) i wysuszone naczynie, polać je niewielką ilością oleju, na przykład rzepakowego i pozostawić na chwilę.

Posted in Bez kategorii