Czarna herbata posiada mnóstwo cennych właściwości, które pozytywnie mogą wpłynąć na nasz układ odpornościowy (czarna herbata sklep). Jest fenomenalna dla osób starających się wystrzegać kawy, dlatego że mieści w sobie dużo teiny, jaka działa analogicznie do kofeiny: pobudza i orzeźwia. Stopuje także rozwój wirusów w układzie pokarmowym i budzi go do wydzielania soków trawiennych. Przez zawarte w niej flawonoidy umacnia naczynia krwionośne. Oprócz tego ochrania zęby przed próchnicą (tu należy jednak pamiętać, aby nie osładzać jej kilkoma łyżkamii cukru).
Ludzie ze słabym krążeniem mogą zdecydowanie popijać jej duże ilości, gdyż poprawia ona obieg krwi w organizmie oraz obniża ryzyko wystąpienia dolegliwości serca. Te drogocenne własności powodują, iż tak powszechny trunek jak czarna herbata staje się nieoczekiwanie czymś wyjątkowym. Należy jednakże pamiętać o prawidłowym sposobie jej parzenia. By zachować jej wszelkie walory trzeba zalać tykwa liście bądź torebkę z suszem ciepłą, lecz nie wrzącą wodą i trzymać pod przykryciem przez plus minus 5 minut. Długość zaparzania umieszczona jest na ogół na opakowaniu, jest zależna bowiem od jej typu. Najpopularniejsze to: czarna herbata z dodatkami (sprawdź propozycję – Magia orientu), Darjeeling i Cejlon.