Wszyscy kojarzymy to stare powiedzenie, które dotyczy trzech kolejnych posiłków w ciągu dnia. Według niego, śniadanie powinniśmy zjeść sami, obiadem dzielić się z przyjaciółmi, natomiast kolację podarować nieprzyjacielowi. Jest jeszcze jedno, które twierdzi, że pierwszy posiłek ma być królewski, tymczasem drugi- już nieco mniej wystawny. Nigdy nie zapominajmy o pożywnym obiedzie. Samo śniadanie, nawet jeżeli jest bardzo obfite, nie zagwarantuje na mocy na cały dzień. Tak naprawdę, w naszym codziennym jadłospisie powinno być pięć posiłków, jadanych o regularnych porach. A obiad stanowi bardzo ważną jego część.
Tag: warzywa
warzywa
Wiosenna pora roku bez wątpienie wzmaga apetyt na przysmaki przygotowane na bazie świeżych produktów. Rewelacyjnym rozwiązaniem jest przyrządzenie wiosennej surówki, w skład której wchodzi mnóstwo pysznych składników, takich jak np. roszponka, czy awokado. Zdecydowanie warto eksperymentować w czasie szykowania wiosennych potraw, gdyż imponująca gama świeżych warzyw oraz owoców pozwala uzyskać bardzo smaczne posiłki.
Każdy z nas doskonale wie, że zdrowie stanowi dla nas wielką wartość. Z naszej strony w szeregu przypadków czynimy wszelkie wysiłki, aby zatrzymać go na możliwie jak najlepszym poziomie. Rozporządzanie dobrym zdrowiem bowiem pozwala nam spełniać nasze każde marzenia oraz przede wszystkim odpowiednio działać w otaczającym nas świecie.
Dziś dużo mówi się o gotowaniu na parze, bo gotowanie na parze jest teraz najzdrowsze – o wiele lepsze aniżeli zwykłe gotowanie w wodzie albo smażenie. Co więcej gotować na parze można współcześnie niemało rzeczy – różnorodne warzywa, ryż i makaron, a nawet ryby.
Duża część z nas niezmiernie dobrze wie, że sztuka kulinarna to jedna z ważniejszych dyscyplin naszego życia dziennego. Spożywanie przez nas rozlicznych posiłków jest bowiem oczywistą potrzebą, jaka musi zostać zaspokojona, abyśmy mogli odpowiednio działać w otaczających nas okolicznościach.